Spargapet mellan könen ökar, och i snitt sparar män 700 kronor mer än kvinnor varje månad. Det visar den senaste upplagan av Spargrisrapporten. ”Att stänga spargapet är en förutsättning för privatekonomisk jämställdhet”, säger Åsa Fagerlund, sparexpert på Borgo.
8 av 10 svenskar har ett regelbundet sparande. Samtidigt växer spargapet mellan män och kvinnor. Enligt Spargrisrapporten, som baseras på en undersökning från Demoskop med över 2 000 svarande, sparar män i genomsnitt 3 900 kronor i månaden, medan kvinnor sparar 3 200 kronor i månaden. Jämfört med förra årets undersökning har männens sparande minskat med 4 procent och kvinnornas med 15 procent, vilket visar att spargapet ökar. Rapporten visar också att 5 av 10 män som inte sparar uppger att det beror på att de inte har råd. Motsvarande siffra bland kvinnor är 7 av 10.
”Det finns en ojämställdhet i vårt sparande, som tyvärr också verkar utvecklas i fel riktning. Att kvinnor sparar mindre än män beror i grund och botten på löneskillnader, dessutom finns det troligtvis sociala och kulturella normer som påverkar. Män förväntas av tradition ta ett större ansvar för familjens ekonomiska beslut och sparande medan kvinnors lön läggs på familjens vardagsutlägg. Jag vill uppmuntra alla kvinnor göra det som går för att upprätthålla ett eget sparande för att skapa en stabil privatekonomi och minska ekonomisk stress”, säger Åsa Fagerlund.
Stora skillnader i ekonomisk trygghet
Spargrisrapporten visar också på könsskillnader kopplat till ekonomisk trygghet, där nästan en av tre kvinnor uppger att de är mycket oroliga för att pengarna inte ska räcka till varje månad. Bland män är motsvarande siffra en av fem.
Kvinnorna uppger även att de har svårare att hantera en större oförutsedd utgift. Var tredje kvinna skulle ha svårt att hantera en oförutsedd utgift på 25 000 kronor, jämfört med var fjärde man.
”Ett regelbundet sparande till en buffert innebär trygghet. Trygghet i att pengarna ska räcka till även de månader då utgifterna är större eller när något oförutsett inträffar. Det bör vara en självklarhet för både kvinnor och män”, säger Åsa Fagerlund.
Fyra tips för att komma i gång med ditt sparande
Åsa Fagerlund, sparexpert på Borgo, ger fyra enkla tips på hur du kan komma i gång med ditt sparande.
1. Prata om privatekonomi
Prata med vänner och bekanta om sparande, få tips och inspirera varandra. Är du i en relation, prata om hur ni kan se till att båda parter har möjlighet att spara
2. Sätt upp konkreta mål
Bestäm vad du vill spara till och hur mycket du behöver. Det kan vara allt från en buffert för oförutsedda utgifter till ett specifikt köp eller en resa.
3. Kartlägg vardagstjuvarna
Gå igenom dina dagliga utgifter och identifiera småköp som lätt kan undvikas eller minskas. Det kan vara allt från att köpa kaffe på stan till onödiga prenumerationer.
4. Automatisera och välj rätt sparform
Välj en sparform som passar ditt mål och ställ in automatiska överföringar varje månad. För ett kortsiktigt sparande är ett sparkonto med låg risk och hög ränta oftast det bästa alternativet, medan ett långsiktigt sparande kan gynnas av högre risk, så som fonder eller aktier.
Om undersökningen: Demoskop genomförde i mars 2024 en undersökning på uppdrag av Borgo där 2 035 personer fick svara på olika frågor om sin privatekonomi. Resultatet från undersökningen har legat till grund för insikterna i Spargrisrapporten. Detta är tredje året i rad som Demoskop genomför undersökningen på uppdrag av Borgo.