Meny

Sparande / 2024-09-17

Boomer eller zoomer? Så skiljer sig sparandet mellan generationerna

Millenial? Grattis, då tillhör du den generation som sparar mest. Boomer? Då har du troligen lärt dig att bufferten är viktig. Gen Z? Din generation ser mest optimistiskt på sin ekonomiska framtid – men drabbas också oftast av psykisk ohälsa på grund av ekonomisk stress.

Våra sparvanor varierar beroende på vilken generation vi tillhör. Millenials, personer mellan 30–49 år, sparar i snitt nästan 33 procent mer per månad än både Gen Z och Boomers. Det visar den tredje upplagan av Spargrisrapporten, som baseras på en undersökning av Demoskop där fler än 2000 svenskar svarat på frågor om sin privatekonomi.

Samtidigt står Gen Zs och Boomers snittsparande sig starkt på cirka 3000 kronor per månad, trots de senaste årens ekonomiska utmaningar. Dessa generationer representerar de yngsta, max 29 år, respektive de äldsta, minst 65 år, spararna i undersökningen.

Åsa Fagerlund, sparexpert på Borgo, menar att det är naturligt att Millenials är den generation som sparar mest.

”Kanske drivs deras intresse av att det ofta krävs ett sparkapital för att uppfylla drömmar, som tex att komma in på bostadsmarkanden, eller att fokus på privatekonomi helt enkelt blivit lite coolare. I sociala medier, appar och andra digitala verktyg finns också mycket som gjort det enklare att engagera sig i sin privatekonomi och för Millenials borde det vara lätt att ta till sig av utbudet. Det är glädjande att se att de tar sparande på så stort allvar!”

Gammal är äldst – Boomers kan enklast hantera oförutsedda utgifter

En indikator på stark privatekonomi är förmågan att hantera större, oförutsedda utgifter. Ju äldre man blir, desto mer motståndskraftig blir man. Bland Boomers skulle enbart var sjätte person ha svårt att hantera en oväntad utgift på 25 000 kronor.

”Äldre personer har haft decennier på sig att spara, och har sannolikt kunnat se sina pengar växa med ränta-på-ränta-effekt. Om exempelvis en person som är 65 år började spara 3000 kronor i månaden med en ränta på två till fyra procent för 40 år sedan, så är han eller hon mångmiljonär i dag. Pengar växer över tid, vilket förklarar att Boomers har större ekonomisk motståndskraft”, säger Åsa Fagerlund.

Gen Z – stressade men störst framtidstro  

Gen X, personer mellan 50 och 64 år, är den generation som känner mest ekonomisk stress. 12 procent känner sig mycket stressade över sin privatekonomi. Detta kan jämföras med Boomers, där enbart tre procent känner sig mycket stressade över privatekonomin.

Däremot är det främst hos yngre personer som ekonomisk stress påverkar den psykiska hälsan negativt. Bland Gen Z känner nästan 60 procent att ekonomisk stress påverkar dem psykiskt, vilket kan jämföras med strax över 20 procent bland Boomers.

”Det är bekymrande att så många unga påverkas psykiskt. Det reflekterar behovet av att sprida kunskap om stresshantering och vikten av ett regelbundet sparande. Små summor gör skillnad över tid. Ju tidigare man kommer i gång, desto mer kan man skydda sig mot att känna stress för att privatekonomin inte ska gå ihop”, säger Åsa Fagerlund.

Samtidigt är Gen Z den generation som känner störst framtidstro. Två tredjedelar känner sig ganska eller mycket optimistiska till sin ekonomiska framtid, vilket är betydligt högre än bland de äldre generationerna. Bland Boomers är motsvarande siffra knappt 40 procent.

”Medan Boomers närmar sig eller har nått pensionsåldern, har Gen Z större delen av arbetslivet framför sig. De står inför en spännande ekonomisk resa, vilket givetvis inbringar optimism. Samtidigt är det viktigt att växa sparandet i takt med löneutvecklingen, för att säkerställa att man har en robust privatekonomi under livets alla perioder och skeenden”, säger Åsa Fagerlund.

3 spartips – detta kan generationerna lära sig av varandra

1. Börja tidigt och var konsekvent: Även om yngre generationer har mindre pengar att lägga undan är det viktigt att inte komma i gång med sparandet för sent. Ett regelbundet sparande över tid, även små belopp, kan leda till att du har betydande besparingar och ekonomisk trygghet längre fram. Ta tidigt till dig konceptet av ”Spara först och köp senare”. 

2. Bygg en buffert: Alla generationer bör prioritera att bygga upp en buffert som kan täcka minst tre till sex månaders utgifter.

3. Lär känna din riskaptit: Ett välbalanserat sparande som kombinerar säkerhet med möjlighet till högre avkastning är till nytta för alla generationer. Genom ett ansvarfullt sparande på en risknivå som passar dig själv kan du skydda din privatekonomi och på sikt dig själv från ekonomisk stress.

Ta reda på vilken generation du tillhör

Gen Z: 29 år och yngre

Millenials: 30-49 år

Gen X: 50-64 år

Boomers: 65 år och äldre

Dessa avgränsningar är ungefärliga och varierar beroende på källa. I denna undersökning har ovan angivet intervall används.

 

Om undersökningen: Demoskop genomförde i mars 2024 en undersökning på uppdrag av Borgo där 2 035 personer fick svara på olika frågor om sin privatekonomi. Resultatet från undersökningen har legat till grund för insikterna i Spargrisrapporten. Detta är tredje året i rad som Demoskop genomför undersökningen på uppdrag av Borgo.

Relaterade artiklar

Sparande

Sparfluencerns bästa tips för att maxa semesterkassan

Vi är glada att presentera vårt samarbete med Annifrid Huhtala – sparfluencern som guidar sina följare till bättre ekonomiska vanor, hjälper dem nå sina sparmål och inspirerar till genomtänkta köp. Nu delar hon sina bästa spartips för att boosta semesterkassan inför sommaren.

Läs mer