Meny

Rapport

Fler svenskar känner ekonomisk stress – har ökat med 30 procent på ett år

Trots sjunkande inflation och lägre räntor är den ekonomiska situationen fortsatt tuff för många svenska hushåll. Det visar en ny undersökning som Demoskop genomfört på uppdrag av hypoteksbolaget Borgo. Undersökningen visar även att många svenskar gjort bortprioriteringar för att förbättra sin privatekonomi – 35 procent uppger att de valt bort semesterresor.

För tredje året i rad släpper hypoteksbolaget Borgo en rapport om svenskarnas sparande. Rapporten publiceras i samarbete med den digitala psykologmottagningen Mindler och bygger på en Demoskop-undersökning där 2035 svenskar svarat på frågor om sin privatekonomi.

- Vi är många som har känt av ett betydligt tuffare privatekonomiskt läge de senaste åren. Nu ser vi en ljusning på horisonten, men det är inte över ännu. Det är viktigt att fortsätta spara och fatta bra privatekonomiska beslut. Om dina sparpengar inte räcker till en utlandsresa under sommarsemestern bör du inte lockas av att ta ett snabblån, utan hitta andra alternativ. Spara nu, spendera senare helt enkelt, säger Åsa Fagerlund, sparexpert på Borgo.

Svenskarnas månadssparande minskar

Hur mycket vi kan spara har minskat det senaste året. Från 3 970 till 3 595 kronor i snitt – vilket är en minskning med tio procent. Precis som i förra årets undersökning kan männen spara mer än kvinnorna, 3 955 kronor jämfört med 3 221 kronor. Skillnaden i sparande har också ökat, då kvinnornas sparande har minskat med 15 procent och männens med 4 procent på ett år.

– Våra siffror visar att det är fortsatt tufft och att många har behövt ta av sin buffert för att få vardagen att gå ihop. Om ekonomin nu börjar vända är det viktigt att bygga upp bufferten igen för att skapa marginaler i privatekonomin. Även ett litet sparande gör skillnad över tid. Genom att skapa ekonomisk motståndskraft minskar även den ekonomiska stressen, säger Åsa Fagerlund.

En av tre svenskar (34 procent) uppger att de är ekonomiskt stressade, och var fjärde person (24 procent) känner oro för att pengarna inte ska räcka till nästa månadslön. Detta är något som också går ut över svenskarnas relationer, då var fjärde (23 procent) upplever att stressen påverkar relationen med sin partner. Hälften (49 procent) menar att det påverkar den psykiska hälsan.

Psykologen: ”Få tar ekonomisk stress på allvar”

För att ge bättre insikter om ekonomisk stress samarbetar Borgo med Sveriges största digitala psykologmottagning Mindler. Trots att många upplever ekonomisk stress är andelen som vidtar åtgärder färre än de som inte gör det. Enligt Mindlers psykolog Emelie Blad kan lågkonjunkturen vara ett svar på varför inte fler går till botten med ekonomisk stress. 

– Vi känner oss normala när vi vet att många andra befinner sig i en liknande situation som oss själva. Att de ekonomiska svårigheterna drabbar samhället i stort gör att vi inte upplever att vi själva har gjort något fel, vilket kan vara en anledning till att man inte vidtar åtgärder, säger Emelie Blad.

4 tips från psykologen: Så hanterar du ekonomisk stress

1. Lär känna dina stressreaktioner

Skriv ner vilka tider och vilka omständigheter som utlöser stress. Hur reagerar du och din kropp? Genom att kartlägga känslor och reaktioner kan du bli mer medveten om vad som skapar stress, och öka din förmåga att hantera känslorna konstruktivt.

2. Var snäll mot dig själv

Tillåt dig själv att känna de känslor som uppstår utan självkritik. Var snäll mot dig själv och trösta dig själv som du skulle trösta en vän eller ett barn. Självmedkänsla kan minska stressens påverkan och underlätta hur du hanterar utmaningar.

3. Var medveten om din energibalans

Se till att balansera din energi genom att planera för regelbunden återhämtning. Detta innebär att medvetet ge plats för aktiviteter som minskar stress och bygger upp din energi, såsom fysisk träning, meditation eller hobbys.

4. Hitta avslappningsövningar som funkar för dig

Förutom att vara medveten om energibalansen behöver du hitta de aktiviteter och övningar som gör dig lugn och avslappnad. Det kan vara allt från att yoga, läsa en bok, jogga eller bara ligga på soffan och kolla på serier. Regelbunden avkoppling är viktig för att hantera stress och bibehålla psykisk hälsa.

Om undersökningen:

Demoskop genomförde i mars 2024 en undersökning på uppdrag av Borgo där 2035 personer fick svara på olika frågor om sin privatekonomi.