Meny

Omvärld / 2024-10-03

Så kan du tänka när Riksbanken sänker räntan

Ett år efter att styrräntan toppade på 4 procent är vi på väg mot nya räntetider. Det är goda nyheter för alla med bolån, men ger lägre avkastning för dem som sparar med rörlig ränta. Här reder vi ut de vanligaste frågorna och delar tips som skyddar ditt sparande. Läs noga!

Hur påverkar räntesänkningen pengarna på mitt rörliga sparkonto?  

När Riksbanken och andra centralbanker runtom i världen sänker sina styrräntor blir rörliga bolån billigare samtidigt som avkastningen på sparkonton med rörlig ränta sjunker. Just nu sjunker dessutom boräntorna snabbare än sparräntorna, enligt statistik från Compricer. Så småningom kommer de lägre räntorna även innebära lägre avkastning för dem som har sitt sparande på ett konto med rörlig ränta.

Den rörliga räntan är knuten till marknadsräntan och är ett flexibelt alternativ för sparare som vill kunna ta ut sina pengar med kort varsel. I tider av låg ränta ger konton med rörlig ränta lägre avkastning. Det innebär att det nu är hög tid att se över sin sparstrategi.

Det finns fler anledningar att boosta sitt sparande just nu. För de 60 procent av svenskarna som äger sitt boende kommer de fasta kostnaderna att minska i takt med att räntan på bostadslånen sjunker – och det gäller både de egna lånen och de lån som till exempel din bostadsrättsförening har. Så passa på att öka ditt sparande i takt med att kostnaden för räntorna för boendet sjunker och du får mer pengar i plånboken.

För att få bättre och mer förutsägbar avkastning på medellång sikt lönar det sig att gå från ett rörligt till bundet sparande på ett fasträntekonto med tre till 36 månaders sparhorisont.

Kommer räntan på bundna sparkonton också sänkas?

Räntan på fasträntekonton är densamma under hela bindningstiden. Det betyder att den förblir oförändrad oavsett hur marknadsräntorna rör sig. Om du redan har ett bundet sparkonto, kan du känna dig trygg med att räntan är konstant fram till att bindningstiden löper ut. Däremot kan framtida räntor på nya bundna sparkonton påverkas av marknadsutvecklingen, så det kan vara klokt att jämföra erbjudanden och bindningstider för att få bästa möjliga avkastning.

Vilken sparform är bäst för bufferten?

Först och främst: Fundera igenom hur stor buffert du behöver. Det vill säga, hur mycket pengar du behöver tillgång till om något oförutsett händer i morgon. Trots fördelarna med fasträntekonto är det viktigt att din buffert är lättillgänglig. Därför är sparkonto med rörlig ränta, oavsett ränteläge, ett klokt komplement till ett bundet sparande. Genom att hålla bufferten separat från fasträntekonton och investeringar undviker du att behöva sälja tillgångar vid fel tillfälle, om du till exempel står utan jobb eller behöver en ny diskmaskin.

Vad innebär det här för aktiemarknaden?

Trots att inflationen börjar normaliseras och räntorna är på väg ner så är osäkerheten stor och många experter spår att aktiemarknaden kan bli volatil under hösten och vintern. Volatil innebär att värdet på investeringar på börsen snabbt kan svänga upp – eller ner.

För dig som sparar i aktier och fonder innebär det att dina investeringar kan tappa i värde på kort sikt, vilket kan leda till osäkerhet om du behöver tillgång till ditt kapital snabbt. Därför lämpar sig denna sparform för de medel som du kan ta betydligt större risk med. Kom ihåg att ha bufferten utanför börsen så du inte behöver sälja av en bred portfölj när du behöver pengar.

Nästa år blir sparande på investeringssparkonton (ISK) skattefritt upp till 150 000 kronor, vilket gör det mer attraktivt att spara i aktier och fonder. Kom ihåg att investeringar i aktier och fonder alltid innebär risk, vilket understryker vikten av att fortsätta ha bufferten utanför börsen.

Hur väljer jag rätt sparstrategi när räntan är låg?

I tider av ekonomiska förändringar är det viktigt att ha en tydlig plan för sitt sparande. Genom att dela upp ditt sparande på olika kontotyper kan du placera din buffert på ett sparkonto med rörlig ränta, placera ditt medellånga sparande på ett fasträntekonto och ditt långsiktiga sparande på aktiemarknaden. Det ger dig en balanserad sparstrategi i osäkra tider.

Förutsatt att insättningen på sparkontot är inom insättningsgarantins gräns och att räntan är fast under hela bindningstiden, kan du alltså spara upp till 1 050 000 kronor helt riskfritt och säkerställa en god avkastning på flera procent per år.

När räntorna sjunker lämpar det sig att:

  • Placera bufferten på ett rörligt sparkonto
  • Flytta delar av sparandet till ett fasträntekonto för förutsägbar avkastning
  • Investera i aktier eller fonder för långsiktiga investeringar med högre risk

 

Vill du veta mer om hur du kan anpassa din sparstrategi? Kontakta oss för mer information om våra olika sparkonton.

Relaterade artiklar